Підписатися на RSS

Консультація-діалог для батьків "Захист прав і гідності дитини в сім'ї"

Ви коли-небудь запитували свою дитину про те, що вона любить більше за все на світі?

А ми запитували про це дітей і отримали від них дуже цікаві відповіді. Виявляється, що, не дивлячись на всі труднощі сучасного життя, діти залишаються життєрадісними людьми, повними оптимізму. Після аналізу їх відповідей ми впевнено можемо сказати вам, що діти люблять саме життя. Деякі з них так і відповідали: «Люблю життя» або «Мені подобається, що я живу».

Тож завжди пам’ятайте, шановні батьки, що більше всього на світі діти люблять вас.

Любов і прихильність до своїх батьків, як і потреба бути лю­бимою, природні для дитини, адже батьки — найрідніші люди. І навіть якщо ставлення батьків до дитини небездоганне, вона все одно любить своїх батьків і все їм вибачає — непорозуміння, грубість, роздратованість, безпідставні докори.

Дитина зазвичай у всіх гріхах звинувачує не батьків, а саму себе, бо вважає, що дорослі, а тим більше її батьки, не можуть бути поганими, напевно це вона сама недостатньо добра для них.

Малюк хворобливо переживає відчуття нерозуміння з боку батьків, коли вони не приймають, не люблять його. І тоді у від­повідь на запитання про те, що дитина любить більше всього а світі, вона відповідає: «Люблю, коли мама завжди добра».

Наші спостереження підтверджують, що ви, батьки, не завж­ди розумієте, як діти постійно потребують захисту й любові з бо­ку близьких і рідних, що тільки в сім’ї формуються впевненість дитини в своїх можливостях, ціннісні орієнтири і світогляд. Тому першим і основним завданням батьків є створення у ди­тини впевненості в тому, що її люблять і про неї турбуються. У відношеннях між батьками і дітьми головне місце повинно займати не авторитарне виховання, а особистісно-орієнтована взаємодія дорослого з дитиною.

Це означає, що дорослі в процесі спілкування повинні забезпечити дитині: почуття психологічної захищеності, довіру до світу, емоційне благополуччя, формування базису особистісної культури, розвиток її індивідуальності.

Для майбутнього нашої країни надзвичайно важливо, щоб діти росли в атмосфері поваги, любові, турботи. Ми, дорослі, повинні захистити права і гідність маленької людини.

Батьки отримали пам’ятки «Кожна дитина має право», де розкриті базові батьківські настанови, що дозволяє реалізувати поважні, довірливі відношення з дітьми.

Кiлькiсть переглядiв: 208